Sunday, November 6, 2011

365 + dana bezvlašća u BiH

„Boj se više pobjede nego poraza na izborima. Daleko lakše je dobro misliti i obećavati, nego to i ostvariti.“ (L. Schroeder)
Naravno da je lakše bilo misliti dobro i obećavati nego zasukati rukave i raditi na ostvarenju toga.
Narod je glasao za opoziciju jer pozicija nije radila ništa. Sad će bivša opozicija uživati poziciju – ne radeći ništa. Pozicija je i dalje bivša, sadašnja. Narodu ostaje da čeka sljedeće izbore.

Pojednostavljeno (iz ugla glasača Bošnjaka) -glasat ćemo za SDP jer SDA i SBiH nisu ništa radili. Danas uviđamo da smo pogriješili. Koalicijom sa SDA, SDP je iznevjerili drugove i drugarice u kojima još teče duh radnih akcija. „Eh da je živ Alija…“, rekao bi Bošnjak koji redovno ide u džamiju. „Eh da je živ Tito…“, rekao bi Bošnjak koji malo manje ide u džamiju. „Što niste glasali za Fahru?“, upitat će Bošnjak koji zbog radnih obaveza može samo petkom ići na džumu.
Iz ugla glasača Hrvata – glasali smo i glasat ćemo za HDZ, pa nek' je Čović i 'vaki i 'naki i gori, ali on je pravi Hrvat a nisu „pravaši“ pravi Hrvati kako to neki misle. Nisu ni Lijanovići pravi Hrvati, pa u njihovim salamama „garantovano nema svinjetine“. Bošnje su glasale za njih, za 100 maraka (plus PDV).
Srbi su svjesni da u Republici Srpskoj nikad gore nisu živjeli pa su opet glasali za Dodika!

Izlazak iz bezvlašća ima dvije opcije: Platformska koalicija i matematička koalicija.

Kako bi izgledale matematičke koalicija u BiH?
1. SDP+NSRZB+HSP+SDA+SNSD+SDS= Stanje u BIH isto ili gore, Čović blokira što može;
2. SDP+NSRZB+HSP+HDZ 1990+SDA+SNSD+SDS= Stanje u BiH isto ili gore, samo Ljubić prevario Čovića i dogovorio se s Lagumdžijom;
3. SDP+ HDZ BiH+HDZ 1990+SDA+SNSD+SDS= Stanje u BiH isto ili gore, samo je HDZ zadovoljniji, a dvije manje hrvatske stranke i dalje ostaju samo manje hrvatske stranke.
4. SDP+ HDZ BiH+HDZ 1990+NSRZB+HSP+SDA+SNSD+SDS= Ne može – fali fotelja!
5. SDP+SDP+SDP= Zlatko Lagumdžija + 33(2x-5b+245xy) - √⅜ = Ne može - al treba pokušati!
       
I tako bi smo mogli praviti matematičke kombinacije dok OHR ne odluči drugačije. 
Platformska koalicija je možda veća nepoznanica od matematičke.
O kakvoj se to platformi SDP-a govori? Zašto niko neće da je prihvati?  Luj XVI jednom je rekao „Država – to sam ja“, a SDP je u izbornoj kampanji rekao „Država za čovjeka“. Niti je Luj XVI bio država, niti je SDP za državu za čovjeka. Platforma je samo teorijski dio izbornog marketinga, i zaista je dobro sastavljena. Ali vraćam se na citat s početka teksta „lakše je dobro misliti, nego to i ostvariti“, pa nam je svima jasno da SDP iz teorije nikad neće preći u praksu. Zašto niko neće da je prihvati? Pa zato što svi imaju svoju „bolju“ platformu koju su sastavili istaknuti doktori znanosti ili Hrvati, ili Srbi, ili Bošnjaci.

            Bio sam u jednom društvu (Bošnjaka, Srba, Hrvata, a kako bi drugačije izgledalo bosanskohercegovačko društvo), u kojem se pričalo o Ivi Andriću. Svi su (i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci) u isti glas rekli „on je naš nobelovac!“ Nastao je tajac. A onda smo se kao akademski građani i mladež 21. stoljeća usaglasili da je rođen kao Jugoslaven.
Dijete rođeno 1996 (dakle, poslije rata u BiH), već na sljedećim parlamentarnim izborima imat će pravo glasa, pa valjda će do tada ova elita s 20 godina staža u politici otići u nezasluženu penziju (vjerojatno smjenom OHR-a).

            A što se tiče 365 plus dana bezvlašća - sutra je novi dan… Republika Srpska će sanjati Beograd, hercegovački kamen će čeznuti za zagrebačkim suncem, a Bošnjaci će opet reći „bit će nafake“.

1 comment:

  1. Tekst objavljen na portalu Novinar.me, 26.11.2011.

    ReplyDelete