Thursday, March 29, 2012

Na Trešanici ćuprija

270 hiljada KM budžetskih sredstava Općine Konjic, predviđeno je za izgradnju pješačkog mosta na Trešanici.
Ne razumijem se u mostogradnju, ali sam siguran da izgradnja pješačkog mosta ne košta skoro trećinu miliona, i nisam baš siguran da je u ovom trenutku potreban Konjicu.
„Pa Konjic se pretvara u turističku destinaciju, grad mora biti uređen... plafon“, reći će mostoljubac, aktuelnovlastodupelizac.
Prije bih rekao da je grad „beton“ nego „plafon“, ali dobro, Konjičani su prihvatili, i oblak da se pravi bio bi od betona. Beton je postao motiv u imidžu grada Konjica, i nema potrebe raspravljati ko? i zašto? nego kako taj „betonski imidiž“ uvaliti turistima.
Ne znam, možda stećke koje imamo razasute po cijeloj općini, napraviti ponovo (od betona naravno) i postaviti ih negdje ondje kod ćuprije, da ih svi vide. Ova varijanta je mnogo lakša nego peglati gospođu iz turističke zajednice da organizira rutu po općini, i „proda“ strancima prave čuvare bosanskohercegovačke, konjičke historije.
Pored Kineza koji se zbog visine ne vide dok hodaju po ćupriji, nisam primjetio turiste koji su pohrlili da nam vide višemilionsko betonsko čudo od mosta Staru ćupriju! Ćuprija je simbol Konjica i prelijepa je, ali je i simbol propale turističke investicije i neisplativa je.



Pa ako nismo unovčili ćupriju na Neretvi, kako onda opravdati isplativost pješačkog mosta na Trešanici? Znam, pješačka staza pored Neretve, do stadiona,  rekreacija, bicikli...  (dok nas zapahuje miris deponije s Repovice), ali 270.000 KM za pješački most u vremenu kada fiinansijska situacija u zemlji zahtjeva štednju i ulaganje sredstava u jačanje privrede, je više nego neodgovorno i bezobrazno. 'Ajd da se na tom dijelu Trešanice ne nalaze još dva mosta, pa...


Ko je god čitao budžet Općine Konjic za 2012. vidio je da je pješački most na Trešanici mala maca za stavke u Kapitalnim grantovima od 6,4 milona KM, u kojima su za betoniranja, diljem lijepe naše općine Konjic predviđena višemilionska sredstva.


Neimari su u ljudskoj historiji uvijek zauzimali bitno mjesto, pa i našim konjičkim graditeljima treba skinuti kapu.
Bilo bi samo lijepo da se Konjičani ne osjećaju kao egipatski robovi, dok ih faraon uvjerava da je izgradnja piramide za njihovo dobro!

No comments:

Post a Comment