Friday, April 27, 2012

Engleska priča

Miodrag je keramičar. Ante je električar. Zijo je vodoinstalater. Kemo je moler. Dragan je parketar. Ante je razveden. Kemo živi sa nevjenčanom suprugom. Zijo je oženjen. Miodrag je homoseksualac. Dragan ima ženu i troje djece. Svi žive u istoj zgradi. Miodrag i Kemo su u prizemlju. Zijo i Ante su na prvom spratu. Na drugom spratu su nevažne komšije, a na trećem spratu je Dragan u stanu do nevažnog komšije. Odlukom upravitelja zgrade ulazna vrata se zaključavaju u 22h. Zijo i Ante uvijek dolaze kasnije, dok su Dragan, Miodrag i Kemo kod kuće uvijek do 17h. Nedjeljom rade samo Dragan i Kemo.

U subotu večer se desila kobna stvar. U zgradi je ubijena žena. Policija vodi istragu, ali bez rezultata. Sumnjaju na stanare. Ubistvo se desilo između 23h i pola noći. Vrata se zaključavaju u 22h, što znači da je žena bila u zgradi kad je ubijena. Vrata se otvaraju u 6h ujutro kada zgradu prvi napušta nevažni komšija sa trećeg sprata. Svi stanari imaju ključ od ulaznih vrata, ali svi stanari su dali izjavu da zgradu nisu napuštali poslije 22h.
Ante se zadnji vratio u 21:30h, jer je radio na drugom kraju grada. Dragan je bio u kući u 14h, Miodrag i Kemo su zajedno ušli u zgradu oko 16h. Zijo je u 19h  imao goste koji su napustili zgradu tačno u 22h.

Mrtva žena je Katica koja je živjela sama u potkrovlju zgrade. Nije previše komunicirala sa stanarima, tako da u izjavama niko nije mogao reći mnogo o njoj. Pored nje je pronađen produžni kabl i čekić. Na čelu je imala čvorugu a lijeva noga joj je bila slomljena. Glava joj je bila naslonjena na prvu stepenicu a tijelo pruženo ispod poštanskih sandučića.

Policija ispituje stanare. Nevažni komšija sa trećeg sprata rekao je da je ona bila ljubavnica jednog od stanara. Ko ima motiv?
Dragan je porodičan čovjek, i tvrdi da nikad nije ušao u njen stan, što je policiji bilo sumnjivo jer je baš on sljedeće sedmice trebao postavljati parket u tom stanu. Kemo se također ogradio, iako je on sljedeće sedmice trebao da kreči njenu spavaću sobu. Ante je bio najveći sumnjivac jer je njegov kabl pronađen kod leša. On tvrdi da ga je ona posudila dok joj se stan renovira. Miodrag je jedini priznao da je bio u stanu, više puta. Dolazio je i pripremao kupatilo za keramičke radove. Zijo je dao izjavu da Katicu nije ni u prolazu pozdravljao.
Ko je ubio ženu?

Nakon godinu dana policija je došla do rezultata. Pronađen je krivac.
Katicu je ubila princeza Diana!
Svi stanari u zgradi su bili u službi engleske kraljevske obitelji, i zaposleni kao jeftina radna snaga sa Balkana. Motiv je bila ljubomora. Diana je saznala da je ona Charlesova ljubavnica. Policija je u princezinom noćnom ormariću pronašla ključ od ulaznih vrata zgrade, i rukavice sa crvenim končićima, koji su pronađeni i na mjestu ubistva. Kockice su se složile. Bijesna, Diana je ušla u zgradu oko 23:30h, pokucala Katici na vrata, udarila je čekićem u glavu, zavezala produžnim kablom i svukla do ulaznih vrata.

Dok je dalja istraga trajala, princeza Diana je poginula u saobraćajnoj nesreći, a engleske tajne službe sumnjaju da je nesreća imala veze sa Katicinim roditeljima Stojankom i Mišom. Mišo je tada radio kao vozač u porodici Fajedovih a Stojanka kao spremačica u istoj.
Zbog umiješanosti kraljevske obitelji i iznenadne smrti princeze Diane ubojstvo je zataškano. Katica je sahranjena na kraljevskom groblju, a sprovod su platili stanari Ante, Kemo, Dragan, Miodrag, Zijo i nevažni komšija sa trećeg sprata, koji se usput zove Charles, kuhar u Buckinghamskoj palači.

No comments:

Post a Comment