Friday, July 13, 2012

Hvali more drž' se Župe!

Bila bi šteta posjetiti Konjic a ne doći u Glavatičevo (udaljeno oko 25 km od Konjica), srdačno malo selo smješteno između netaknute prirode Boračkog jezera i rijeke Neretve. 

U ovoj zoni, rijeka u svom gornjem toku stvara prelijepi kanjon, ostavljajući vas bez daha: gole vrleti, misteriozne borove šume, prelijepi cvjetovi i divljina, a u donjem toku, kao ogledalo čista voda, okružena je plažicama, kolibama, restorančićima i drugim uslugama koje turistima pružaju udobnost i mogućnost bavljenja aktivnostima na otvorenom: izletima, raftingom, ribolovom, kupanjem u savršenom miru...

 


U blizini Glavatičeva nalazi se na stotinjak stećaka, karakterističnih nadgrobnih spomenika Bogumila (naroda koji je naseljavao ova područja u srednjem vijeku) koje karakteriziraju očaravajući simboli i natpisi na bosančici, starom bosanskom pismu.

Pretpostavlja se da je Glavatičevo naziv dobilo u XIV ili XV vijeku. Dr. Pavao Anđelić u svojoj knjizi “Spomenici Konjica i okoline” tvrdi da je Glavatičevo dobilo sadašnji naziv po vlastitom imenu Glavat, Glavatec. Naime, područje sadašnjeg Glavatičeva nalazilo se u posjedu nekih Glavata ili Glavateca kojih je bilo u susjednom Nevesinju.
Budislav Glavatec iz Nevesinja spominje se 16. septembra 1330. godine. Toga dana on je u Dubrovniku kupio neke stvari za ženu velikaša Poznana Purčića. 

Dakle, izvodi zaključak dr. Pavao Anđelic, Glavateci su bili vlasteoski rod nižeg ranga, koji su u neko vrijeme imali svoje posjede u predjelu sadašnjeg Glavatičeva. 

Tako je ovaj posjed prema svom vlasniku Glavatecu dobio naziv Glavatičevo.

 Po jednoj legendi se kaže da je Glavatičevo dobilo naziv po ribi glavatici, koje je u to doba bilo u izobilju u ovom kraju, međutim danas je ima sve manje i manje.

 (Korištene stranice: www.bih-x.info, www.turizam.mostar.ba ; Fotografije: Lejla Huremović)

1 comment: