Sunday, January 29, 2012

Prilog kritici turbo folka. Ma šta to značilo...

„Pivo, pivo, daj mu brate, nek' se hladi, kad mu sestra priđe bliže ne zna šta radi. Pivo, pivo daj mu brate, jer dobro sam meso, kao da me vajar natenane kles'o.“ Ovo je refren pjesme koju izvodi INDY, interpretatorica modernog turbo folka. Vodeći se ovim stihovima za Indy se onda može reći da je „ženetina“ (meso od žene) od 50-tak kilograma, sa dva buta od po 10-tak kila, rebarcima za plahe, prsima od 2-3 kila loja, glavušom, šijom, škembom za kaurme... 

Posmatrajući je kao meso, i ne izgleda baš privlačno! Žena se u ovoj pjesmi prodaje kao roba namijenjena potrošačkom društvu, koje isključiva počiva na sexu. Ali nažalost, supruge nikada neće zabrinuti to što Indy izgovara u svojim pjesmama, nego će se izjedati zato što se njihovim muževima diže na nju.

GOGU SEKULIĆ, nakon što sam čuo njene „Gaćice“ (valjda mirisao, kako čuo?), doživljavam kao ženu koju je neko „za srce jako ujeo“ i koja „ni luda preko toga ne može preći“. Dakle, riječ je o još jednoj pjesmi obojenoj njegovim veličanstvom sexom! „S kim si sinoć bio, da li ona zna? Ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja. Devojka za jedno veče, misli, briga me al' kod tebe su jos uvek, al' kod tebe su jos uvek, al' kod tebe su jos uvek moje gaćice“. Nije mi samo jasno, kako je građen ovaj „Klošar“, pa je mog'o obući Gogine gaće? Kad ih je navlačio, vjerojatno mu je pjevušila „može, može.. može, može...“
„Bog je stvorio ženu da se pati, a muškarcu je ostavio na volju da bude uz nju.“ Da ženska tuga,bol i patnja ne poznaju granicu dokazala nam je JANA, zapalivši kuću! „Gori kuća naša ova noć je vaša nemaš više ženu, a ni dom srećno živi s njom“, kaže Jana u pjesmi „Gori kuća naša“.
„Draga Jana, nije on jedini, de mu jebat mater, bolja si ti od njega...“, tješile su je žene iz komšiluka, ali... Vođena činjenicom da on kreše drugu, Jana je kresnula njihovu kući! Upitno je kome je bilo bolje, njemu, koji je imao sex, ili Jani, koja je (vjerojatno latentna  piromanka) gledala kuću u plamenu?

Da nikada nije čitala knjige, pa ni Atlas listala, dokazala nam je SANDRA AFRIKA pjesmom „Afrika“, „pun kao Švajcarska, širok k'o Aljaska to nije interes, dragi, daleko bilo, a to je ljubav ma što to značilo“. Krenimo sa zada (jer Sandra voli tako), „ljubav ma što to značilo“; Šta je ljubav? Klik na Google, klik na Wikipediju i kaže „Ljubav može opisivati snažan osjećaj kao zadovoljavanje osnovnih emocionalnih potreba, pruža najintenzivniji osjećaj bliskosti. U govoru obično označava međuljudsku ljubav, no ona može označavati ljubav prema državi, cilju, sportu itd.“ Koliko je dečko širok, ako je „širok ko Aljaska“? Opet na Google, Wikipediju... i Aljaska je široka tačno 1300 km! Dečko je onda pretpostavljam obdaren. Još ako je „pun kao Švajcarska“, ima tu više od interesa, Sandra ne laži!

„Ona te pali, ona te pali, a ti se ložiš k'o da si mali. Od takvih samo boli te glava ona je ološ, ti frajer strava“, riječi su pjesme „Ona te pali“ koju izvodi DARA BUBAMARA. Možda bi i Jani bilo bolje da je njega zapalila, nego kući, ali nije moje da sudim. Da pojasnim, sagorijevanje je složen fizičko-hemijski proces, pri kome se iz gorive materije oslobađa hemijski vezana toplota i to kao rezultat vezanja kisika sa gorivom materijom. Da bi došlo do gorenja istovremeno na istom mjestu moraju da se nađu materijal koji može da gori, izvor paljenja i kisik. E sad ja ne znam ko je „ološ“ a ko „frajer strava“, djevojka s kanisterom benzina i zipom ili ugljenisan lik?

Ipak, u modernom turbo folku i nije sve tako loše. Ja se recimo u potpunosti slažem sa prvom rečenicom refrena KARLEUŠINE pjesme „Baš je dobro biti ja“. Poznavajući Jelenin lik i djelo, jasno je da ne mislim da je dobro biti ona, razmišljam u prvom licu.

1 comment:

  1. HAHAHAHAHHAHAHAHHA - ni Atlas listala!
    HAHAHHAHAHAHHAHAHA...

    ReplyDelete