Friday, May 4, 2012

Gore li i turisti u požaru kod Konjica?


Nakon što na FB grupi „Konjic moj grad“ ugledah komentar voditeljice Turističke zajednice HNK, Konjic-Jablanica, vezan za požar kod Konjica, odlučih napisati vlastiti komentar.
Gospođa Jasminka Hadžajlija, turizmom se bavi amaterski, jer ono što naučih kao student komunikologije o turističkom marketingu i imidžu grada nema veze sa onim što gospođa radi. Napisah radi, i napravih lapsus. Gospođa, dakle ne radi, ali uredno prima platu i što se može zaključiti, uredno ažurira svoj FB profil.

 Nisam ličan, ali s mediokritetima na važnim društvenim funkcijama čovjek teško nalazi profesionalan i objektivan jezik.
Ako gospođi kažem da kako će naš grad neko vidjeti, ili kako ćemo ga mi sami osjećati, ne bi smjelo prepustiti slučaju, nego to mora biti produkt aktivnog, analitičkog, planskog, kreativnog i kontrolisanog procesa (ex post), iza kojeg treba da stoji čitava plejada kreatora, stručnjaka za strateški marketing i marketing grada, komunikologa, kopirajtera, grafičkih, produkt i dizajnera socijalne atmosfere (social atmosphere designers) koji grad tretiraju i pretvaraju u proizvod, blijedo će me pogledati i (pretpostavljam) pitati „Jesi'l ti u SDA?“

 Iz budžeta HNK svake godine se izdvoje ogromna sredstva za razvoj turizma, Općina Konjic „skrhala“ je milione u kvazi turističke potencijale (o pseudo arhitekturi drugom prilikom), ali ne primjećujem da Konjic živi od ove grane. Živi naravno, gospođa Jasminka, koja ponavljam, uredno prima platu.

Kupovao sam karte za posjetu Bijenalu u ARK-u u turističkom uredu, u trenutku kada je nazvala novinarka New York Times-a. „Tinjak de ti pričaj sa njom, ne znam ja engleski“, reče mi gospođa Jasminka. Tajac. „A šta da joj kažem?“, odgovorim. „Ma nek' dođe na autobusku, pa ćemo se zajedno potrpat u autobus i na Bijenale“, reče. Imao sam tu „sreću“ da sam engleski jezik neozbiljno učio u srednjoj školi, a na fakultetu nikako, pa se pasivno služim, ali uspjeh naći zajedničku sa kolegicom i ljubazno je rekoh da je u Konjic uvijek dobrodošla.
Ajde, učio se ruski nekad, pa pronalazim opravdanje za jezik, ali kada su mi prijatelji rekli da im je gospođa Jasminka Hadžajlija iz Turističke zajednice HNK pokušala prodati afiše koje su se besplatno dijelile za Bijenale suvremen umjetnosti u Konjicu 2011, ma prestao sam da opravdavam, poštujem i ne kritikujem!

Poznavanje stranih jezika, ljubaznost, visoka stručna osposobljenost za najrazličitije djelatnosti potrebne korisnicima gradskih usluga i turistima (između ostalog) je ono što nedostaje ljudima na rukovodećim funkcijama u općini Konjic.

Gospođi Hadžajlija nastavljam se obraćati sa Vi, jer sam dosta mlađi, ali kao turističkoj radnici nikako drugačije nego sa Ti, jer o imidžu grada zna dosta manje od mene.

I da, komentar s početka teksta, umalo da zaboravim. Kopiram ga u cijelosti i molim turiste koji komuniciraju s gospođom da nam oproste, pardon halale (zaboravih da se u turističkom uredu naziva selam) na njenoj nepismenosti.

Jasminka Sulovski Hadzajlija Slažem se Emile u potpunosti i ja se pitam hočeli iko odgovarati za ovaj požar i toliko uništene šume koja se gojila više od 50 godina..vjerujmi kad sam se vraćala sa Boračkog 1.maja oko 18 sati vidijela sam da gori šuma i slikala a za svaki slućaj sam zvala vatrogasce i non-stop zauzet telefon a ćula sam da su još neki svali i tako im bio zauzet telefon..onda sam skontala..ma možda oni mještani što su im blizu kuće da bi mirno spavali sigurno su otišli da gase..od oka sam skontala da se može obićnim šlaufima sa česme gasiti da se ne razbuktava..,ali ujutro sam skontala da sam se prevarila da su po svemu sudeći i mještani mirno spavali...a spomenuo si Vardu i Pomol..a tu su se svi podigli od gradjana da gase,dosta toga su i ugasili dok je došla vatrogasna...sad ispade da je bolje bilo da je kišilo za 1.Maj kao i ranijih godina...Valjda će neko i odgovarati za ovo..

2 comments: